Kezdőlap

"DinnyEsély" projekt

TÁMOP-1.4.3-08/1-2F-2010-0011 
(2011. 01. 01. - 2012. 12. 31.)

A „DinnyEsély” projekt az Ormánság területén, egy mikroközösség szintjén alapozott meg egy szociális gazdaságot a komplex képzési/foglalkoztatási/szolgáltatási programjával. Ennek keretében a főként Vajszló és a környező településeken élő hátrányos helyzetű célcsoporti személyek a gyümölcs-, zöldség és dinnyetermesztéssel kapcsolatos ismereteket, majd később a leszüretelt termények értékesítéséhez kapcsolódó PR és marketing ismereteket sajátították el. A „DinnyEsély” projekt komplex szolgáltatói csomag kidolgozásával és alkalmazásával igyekezett a gyakorlatban is használható, hosszú távú megoldást találni az olyan leghátrányosabb helyzetű térségek munkaerő-piaci problémáinak kezelésére, mint az Ormánság, melyet az eddigi eredmények alapján sikerült elérni.
 
A célcsoport minden tagjára általánosan jellemző volt, hogy alacsony iskolai végzettségű és halmozottan hátrányos helyzetű. Így ezek az emberek – különböző okoknál fogva – külső segítség nélkül nem, vagy csak igen nehezen tudtak volna a munkaerőpiacon elhelyezkedni, illetve megtartani státuszukat. A projekt – az ismeretek bővítésén túl – több hónapnyi foglalkoztatást is tartalmazott, mely emelte a célcsoport életminőségét, növelte munkatapasztalatát és sok esetben önálló munkavállalást eredményezett.
 
A projekt egyik fő eleme a képzéssel egybekötött termelés volt, melynek keretein belül a résztvevők elsajátították a növény- (pl.: dinnye) termeléssel kapcsolatos alapismereteket. A termelés maga egy Vajszló közeli 22 hektár területű földön zajlott, ahol a 40 fős célcsoport avatott szakemberektől kapott segítséget a termeléstől az értékesítésig. A 2 év alatt több fajta görög- és sárgadinnye, valamint több hektár területen eper termesztése folyt. A projekt fenntarthatóságának lényege az volt, hogy az első év megalapozta a következő év termelését: az első termesztési évben alapot képeztünk a következő évi termesztéshez. A projekt így - modellként - nemcsak a közvetlen résztvevők, hanem a hasonló helyzetű családok foglalkoztatási, megélhetési gondjának enyhítésére is alkalmas volt. A termelés minden évben az előző év tapasztalataira épülve valósult meg, optimalizálva a célcsoport, a piac és a külső körülmények adta igényekhez, feltételekhez.
 
A dinnyetermesztés nem idegen az Ormánságban: A vajszlói dinnye híres az édes zamatáról és kiváló minőségéről, így nem idegen a termesztése az emberek számára, nem egy „új terméket” ismertetünk meg a piaccal, mindössze egy eltűnőben lévő mezőgazdasági ágazatot frissítünk fel a térségben, s nem utolsó sorban a termőföld minősége is megfelelő a növény számára.

A projekt során létrejött a Baranya Aranya Szociális Szövetkezet is, melyet a célcsoporti személyek alapítottak meg. A jövőben nemcsak az Alapítvány, hanem a szövetkezet is tervez több pályázatot benyújtani, mely további lehetőségeket rejt magában nemcsak a már eddigi célcsoport, hanem a település többi hátrányos helyzetű lakosa számára is.
 
A projekt önálló honlapja itt érhető el: www.dinnyesely.eoldal.hu

Vissza